Швеція-єдина країна в Європі, де число смертельних перестрілок значно зросло з початку століття, йдеться в новій доповіді Національної ради країни щодо попередження злочинності (Brå).

У Швеції з 2000 року число смертельних випадків зросло, хоча інші випадки насильства зі смертельним результатом за той же період скоротилися, а це означає, що смертельне насильство в цілому залишається відносно стабільним. Бро зазначив, що зниження числа інших форм смертоносного насильства служить "прикриттям" зростання числа смертельних випадків.

Останні дані Бро показали, що в 2020 році від насильства із застосуванням зброї загинули 48 осіб (4,6 на 1 мільйон жителів), що на три більше, ніж в попередньому році.

В Європі в цілому за один і той же період відбулося скорочення як смертоносного насильства, так і смертоносних перестрілок. Середній рівень смертельних випадків в вивчених європейських країнах з 2000 року скоротився більш ніж удвічі.

У жодній іншій країні, включеній в дослідження, не спостерігалося аналогічного зростання числа вбивств зі смертельними наслідками; в той час як не у всіх країнах спостерігалося стійке щорічне спадання (а в Англії і Уельсі, наприклад, спостерігалося зростання числа вбивств із застосуванням ножів зі смертельними наслідками), в Швеції зростання є найбільш різким і неухильним з 2005 року. Останні статистичні дані Бро свідчать про те, що в минулому році також зросло насильство з смертельною зброєю.

У доповіді порівнювалася Швеція з 22 країнами Європи з використанням даних про причини смерті, отриманих від Євростату та органів Північної Європи, і ці дані були зібрані на прохання шведського уряду.

"Швеція перемістилася з самого низу європейського рейтингу [за рівнем смертоносного насильства на душу населення] на дуже високий рівень. Це тільки Хорватія, яка за останні чотири роки [за наявними даними у досліджуваних країнах, 2014-2017] має більш високий рівень смертоносних розстрілів", - сказала дослідник Brå Клара Граділова Селін. У період з 2000 по 2003 рік Швеція займала 18-е місце з 22 країн за кількістю смертельних перестрілок на душу населення.

У 2018 році, останньому році, за який були дані (хоча вони були доступні не для всіх країн), в Швеції був найвищий рівень смертельних перестрілок серед включених країн.

Звіт підтверджує те, що було ясно людям, які працюють в поліції і іншим ролям, які вступають в контакт зі злочинцями або жертвами.

"Зростання насильства із застосуванням вогнепальної зброї в Швеції унікальний в порівнянні з більшістю інших країн Європи, і цьому немає чітких пояснень", - сказав Хокан Ярборг, начальник поліції південної Швеції, в інтерв'ю TT newswire.

Згідно з дослідженням, більшість смертельних випадків в Швеції (близько 80%) були пов'язані з організованою злочинністю, причому ця частка зросла з 30 до 50% на початку 2000-х і менше 20% в 1990-х. Бро також порівняв цю пропорцію з іншими країнами: близько 60% смертельних випадків розстрілів були пов'язані з організованою злочинністю в Нідерландах, в той час як в Фінляндії такі випадки були вкрай рідкісні.

Хоча Бро не знайшов чіткого пояснення цьому зростанню, дослідження виявило три можливих розвитки подій: незаконна торгівля наркотиками, конфлікти всередині мереж організованої злочинності і низький рівень довіри до поліції, хоча агентство відзначило, що ці фактори присутні і в інших країнах, де паралельного зростання не спостерігалося .

"Ми не знаємо чому, це свого роду соціальна інфекція", - сказала Клара Граділова Селін, додавши: "Якщо відбувається одна стрілянина, то дуже часто інша відбувається поруч за часом і місцем."

У доповіді було встановлено, що рівень смертоносного насильства з використанням ножів в Швеції істотно не відрізнявся від інших вивчених країн, і за досліджуваний період не спостерігалося ні явної тенденції до зростання, ні тенденції до зниження. Що стосується інших випадків насильства зі смертельними наслідками, то в Швеції цей показник був дещо нижчим, ніж в середньому по Європі, і за досліджуваний період знизився.