Шкільного вчителя з міста Йерне звільнили через те, що він відмовився називати учня займенником середнього роду - «воно».

Шкільна рада посилається на Закон про дискримінацію і на те, що вчитель не може використовувати небажані займенники по відношенню до своїх учнів.

На початку лютого був звільнений вчитель зі школи Solviksskolan (на фото) в Йерне (Järna), що в 50 кілометрах від Стокгольма. Причина полягала в тому, що вчитель відмовився звертатися до учня в середньому роді, про що вимагали його батьки. Учитель вважав, що це саме батьки змушують учня думати, що він народжений в невідповідною особистості і що йому необхідно пройти необоротне гормональне зміна статі.

У Швеції слово «hen» - це гендерно-нейтральне особовий займенник, призначене як альтернатива гендерно-залежним hon ( «вона») і han ( «він»). Його використовують, коли стать людини невідомий або, коли небажано вказувати його як «вона» або «він».

«Діти можуть грати в що завгодно, але це вже не гра. Батьки зайшли занадто далеко. Я не хочу бути частиною цього безумства, і щоб воно було на моїй совісті », - заявив вчитель.

Сам дитина ніколи не вимагав, щоб його називали «воно», але ініціатива виходила від батьків. Як компроміс вчитель запропонував використовувати ім'я учня замість займенника, але батьки відмовилися. Тому компроміс так і не був знайдений.

Батьки заявили про жорстоке поводження в Шведську шкільну інспекцію. І там підтримали вимогу батьків. Омбудсмен з дискримінації заявив: «Учитель використовує небажане займенник по відношенню до учня».