Центральний банк Швеції передбачив, що її процентна ставка, котра не піднімалася вище історичного нуля більш шести років, буде залишатися незмінною ще три роки.

"Не дивлячись на те, що поширення коронавируса знов посилилося, шведська економіка розвивалася відносно добре, чому сприяли великі заходи економічної політикою", - йдеться в останньому звіті центрального банку Риксбанку з грошово-кредитній політиці у вівторок вранці.
"Економічні перспективи зараз трохи світліше, ніж були в лютому, але пандемія ще не закінчилася, і інфляційний тиск залишається низьким. Грошово-кредитна політика повинна залишатися експансіоністської, щоб підтримати економіку і щоб інфляція була близька до цільового показника в два відсотки більше постійно ", - йдеться в документі.

Риксбанк заявив, що буде продовжувати купувати активи в рамках 700 мільярдів крон, як було вирішено раніше, і утримувати ключову процентну ставку країни, репо, на нульовому рівні. Він передбачив, як і раніше, що ставка репо залишиться на нульовому рівні принаймні до 2024 року, і сказав, що може також знизити її нижче нуля, якщо це необхідно для стимулювання інфляції.

Банк прийняв знакове рішення знизити ставку нижче нуля в лютому 2015 року, сподіваючись, що ця стратегія підвищить інфляцію, підвищить ціни на повсякденні товари і послуги, які були в стагнації, і, отже, поліпшить економічних перспективи Північної країни. Майже п'ять років по тому він одержав підвищення з -0,25 до нуля в грудні 2019 року.

ВВП Швеції, як очікується, зросте на 3,7 відсотка цього року, що вище попереднього прогнозу Риксбанку в 3,0 відсотка, опублікованого в лютому, і на 3,6 відсотка в наступному році (нижче в порівнянні з лютневим прогнозом в 3, 9 відсотка). Він очікує, що рівень безробіття в Швеції досягне 8,6 відсотка цього року і трохи відновиться до 7,7 відсотка в наступному.

"До літа очікується ріст ВВП в Швеції і за кордоном", - сказав банк. "Проте, як очікується, відмінності між різними секторами і групами на ринку праці залишаться суттєвими. За оцінками Риксбанку, до кінця року загальна економічна активність в Швеції наблизиться до більш нормальних рівнів. "