Уряд Швеції виступив з ініціативою наділити соціальні служби можливістю видавати заборону на проживання дітей, які готуються до участі в злочинній діяльності, в невідповідних місцях.

Шведський уряд призначив спеціальну комісію для вивчення можливості обмеження підлітків проживати в районах з високим рівнем злочинності або торгівлі наркотиками (гетто). Призначення судової заборони може полягати як в запобіганні залучення дитини в злочинну діяльність, так і в захисті його від зловживання наркотиками.

Все це є частиною зусиль щодо забезпечення соціальних служб новими інструментами, які дозволяють якомога раніше втрутитися, перш ніж з'явиться необхідність карати або ізолювати дитину від суспільства.

Уряд хоче прийняти такий закон до 21 травня 2022 року.

Але можливість обмежувати місця проживання для дітей до 18 років не безперечна. У директивах йдеться, що це може являти собою обмеження основних свобод і прав дітей. Тому необхідно враховувати Конвенцію ООН про права дитини.

Але чи може заборона на проживання не порушувати Конвенцію про права дитини?

«На мій погляд, скоріше навпаки. Не втрутитися вчасно, не гарантувати, що діти і молоді люди з групи ризику отримають допомогу і підтримку - це суперечить Конвенції про права дитини», - каже Олена Халленгрен, міністр соціального захисту населення Швеції.