Називати араба арабом образливо і расистськи. Таке рішення виніс Окружний суд Стокгольма і засудив 80-річного пенсіонера до виплати майже 30 000 шведських крон в якості штрафу і компенсації збитку за образи з використанням цього слова.

Засуджений проживає в центрі шведської столиці в будинку, населеному переважно пенсіонерами. Він обраний мешканцями старшим по будинку. В кінці січня 2020 року в будинок заявилася компанія продавців, яка пропонували купити послуги сигналізації і забезпечення безпеки.

Чоловік прийняв їх за шахраїв, про які часто пишуть в шведських ЗМІ і від дій яких часто страждають літні шведи. Він попросив у непроханих гостей пред'явити документи або назвати імена їх начальників.

Але ті відмовилися і послалися лише на свої формені куртки. Був переполох, і продавці відмовилися покинути будинок. Саме тоді пенсіонер назвав підозрілих людей арабами. Згідно з вироком, він також сказав, що продавець «мерзенний», «негідник, який повинен сидіти у в'язниці» і що він «з якоїсь довбаної східної країни».

На думку окружного суду Стокгольма, всі ці висловлювання, в тому числі «араб», є незаконними.

«Окружний суд вважає, що зроблені заяви, в тому числі про те, що потерпілий продавець є «арабом», «мерзенним», «негідником, який повинен сидіти у в'язниці» і що він приїхав з якоїсь «довбаної східної країни», є яскравими прикладами заяв, які можуть привести до порушення чиєїсь самооцінки або гідності, і що вони мають расистський характер. Заперечення, що пенсіонер зробив ці заяви в стані крайнього збудження, не відповідає дійсності і тому не дозволяє звільнити його від відповідальності», - написав суд у своєму рішенні.

Пенсіонер засуджений за образу. Його засуджено до штрафу в розмірі 23 400 крон і виплати продавцеві 5 000 крон в якості компенсації моральної шкоди.

Засуджений марно заперечував, що мав будь-які расистські мотиви, і заявляв, що був злий на те, що продавці були такі грубі і знущалися над ним.

«У мене немає расистських думок, і я без проблем побував в більш ніж 120 країнах світу», - заявив пенсіонер в суді.