Пандемія і мінливі обмеження означають, що варто гарненько подумати, перш ніж замовляти будь-яку непотрібну поїздку, але багатьом людям дійсно потрібно перетинати кордони.

Діючі на даний момент правила варіюються в залежності від того, звідки ви їдете і з якої причини.

Якщо ви подорожуєте з країн ЄС / ЄЕП:

На момент публікації не було ніяких обмежень на поїздки з будь-яких країн ЄС або ЄЕЗ.

Майте на увазі, що нові обмеження можуть бути введені протягом літа, якщо влада визнає їх необхідними; раніше це мало місце в Данії і Норвегії, грунтуючись на таких факторах, як поширення нових варіантів і передбачуваний ризик того, що люди, які подорожують із заблокованої Данії, будуть сприяти скупченню людей в шведських магазинах або ресторанах.

Для того щоб в'їхати до Швеції з країн ЄС / ЄЕЗ, вам необхідно показати негативний тест Covid-19 не старше 48 годин (вимірюється з моменту перетину кордону). Доказ вакцинації не береться в якості альтернативи, хоча це може змінитися з введенням загальноєвропейської "зеленої карти", яка буде введена в кінці червня. В даний час ця вимога діє принаймні до 31 травня, але може бути продовжена і далі. Більш детальну інформацію про вимоги до тестування ви можете знайти в Агентстві громадської охорони здоров'я.

Деякі люди звільняються від вимоги тестування, включаючи шведських громадян і людей, які проживають в Швеції, але подальші правила тестування та ізоляції після прибуття застосовуються до всіх, незалежно від вашого громадянства та статусу проживання (див. Нижче).

Якщо ви подорожуєте з країни, що не входить в ЄС:

В даний час діє заборона на поїздки до Швеції з країн, що не входять в ЄС (включаючи Великобританію, яка розглядалася як країна ЄС / ЄЕЗ до кінця 2021 року). Є кілька винятків з цього правила, включаючи громадян Швеції або ЄС / ЄЕЗ, людей, які живуть в Швеції, або людей, які подорожують з певними цілями, наприклад за строковими сімейними обставинами. Люди, які подорожують з певних країн, вирішених на рівні ЄС, також звільняються від сплати податків. В даний час це включає Австралію, Ізраїль, Нову Зеландію, Руанду, Сінгапур, Південну Корею або Таїланд

Заборона на в'їзд в даний час діє принаймні до 31 травня, але це може бути продовжено ще більше.

На додаток до приналежності до однієї із звільнених категорій, вам також потрібно показати негативний тест Covid-19 не старше 48 годин (виміряний з моменту перетину кордону). Доказ вакцинації не береться в якості альтернативи. В даний час ця вимога діє принаймні до 31 травня, але може бути продовжена і далі. Більш детальну інформацію про вимоги до тестування ви можете знайти в Агентстві громадської охорони здоров'я.

Деякі люди звільняються від вимоги тестування, включаючи шведських громадян і людей, які проживають в Швеції, але інші правила тестування та ізоляції після прибуття застосовуються до всіх, незалежно від вашого громадянства та статусу проживання (див. Нижче).

Тестування і ізоляція після прибуття?

Мандрівники, які прибувають до Швеції з будь-якої зарубіжної поїздки, повинні пройти два тести на коронавірус. Це стосується практично всіх, включаючи тих, хто звільнений від заборони на поїздки, і тих, хто звільнений від вимоги показати негативний тест після прибуття. Тільки невелика група людей звільняється від вимог тестування та ізоляції, включаючи пасажирів, що перетинають кордон.

Люди, яким не потрібно показувати негативний тест для в'їзду в Швецію, повинні здати тест на коронавірус якомога швидше після прибуття, а другий тест-через п'ять днів. Деякі аеропорти пропонують тестування, і ви також можете організувати його вдома, зателефонувавши по телефону 1177 або в приймальню вашого місцевого лікаря.

Люди, які здали тест менш ніж за 48 годин до прибуття до Швеції, також повинні здати другий тест через п'ять днів після прибуття.

Всі повертаючі мандрівники також повинні самоізолюватись протягом семи днів після прибуття, незалежно від того, звідки вони їдуть і чи є їх результати тестів негативними. Це означає, що слід уникати будь-яких несуттєвих тісних контактів (наприклад, доставляти продукти, а не ходити в магазини). Ви не повинні ходити на роботу, в школу, в магазини, користуватися громадським транспортом або приймати відвідувачів у своїй хаті. Той, хто живе в тому ж будинку, теж повинен ізолюватися, навіть якщо він не подорожував. Ви можете знайти повні рекомендації від Агентства суспільної охорони здоров'я.

Щоб отримати тест на коронавірус, вам слід зателефонувати 1177 за медичною консультацією англійською мовою або зателефонувати в місцеву хірургію лікаря (vårdcentral), яка допоможе вам організувати тест, якщо у вас немає шведського BankID.

Зазвичай тести не надаються безкоштовно, якщо у вас немає симптомів, але є виключення для мандрівників.

Якщо ви працюєте в Швеції, але вам доводиться пропускати роботу через самоізоляції, ви, швидше за все, будете мати право на допомогу носія хвороби, якщо ви не можете ходити на роботу і ваша робота не може бути виконана з дому (і ви повинні мати право на оплату лікарняного, якщо ви не можете працювати через хворобу). Зв'яжіться з Агентством соціального страхування і вашим менеджером з персоналу, щоб дізнатися, що відноситься до вас.

Де дізнатися більше:

Вся інформація була вірна на момент публікації, але ситуація може змінитися в найкоротші терміни. Ви можете перевірити час "Оновлене" в лівому верхньому кутку статті, щоб побачити, коли ми оновили цю веб-сторінку. Місцеві рекомендують, щоб перед будь-якою поїздкою ви перевіряли національні влади Швеції на наявність інформації про останні обмеження і вилучення - це поліція і уряд.

Майте на увазі, що інформація, надана в інших місцях, наприклад на веб-сайті ReOpen EU, може бути не актуальною.