Підроблені дипломи юристів, медсестер, фармацевтів і вчителів - ось деякі приклади, коли винних притягали до відповідальності в іммігрантському районі Седертелє.

В останні роки кількість поліцейських звітів про фальшиві закордонних дипломах значно збільшилася - і понад 60 відсотків складають документи з Сирії.

У травні 2015 року державне шведське телебачення SVT бадьоро рапортував про наплив талановитих іммігрантів з країн третього світу, які зроблять Швецію щасливою. «Ніколи раніше в Швеції не переїжджало так багато добре освічених людей. Підготовлені інженери, лікарі та економісти наповнюють нашу країну. У Швеції в даний час відбувається масовий імпорт талантів. Багато біженців, які приїжджають до Швеції, мають університетську і вища освіта », - повідомляли тоді по SVT.

Тепер, в квітні 2021 року державний телевізійний гігант розповідає про масштабні випадки шахрайства з дипломами про вищу освіту, які продають іммігранти.

«Багато підробки дійсно складні, і їх важко виявити. Треба добре розбиратися в них, щоб виявити », - скаржиться журналістам Сесілія Ульфсдоттер, керівник відділу в Шведському національному агентстві університетів і коледжів (UHR).

Журналісти SVT самостійно перевірили, наскільки легко купити сирійські дипломи, і швидко отримали кілька пропозицій.

Міністр вищої освіти і науки Швеції Матильда Ернкранс відмовилася спілкуватися з журналістами на цю скандальну тему.

Для довідки: Шведське національне агентство університетів і коледжів (UHR) відповідає за перевірку та визнання іноземних документів про освіту.

У 2015 році UHR відправило близько десяти заяв в поліцію про підроблені документи. У 2018 році таких заяв вже було понад 100, з яких майже 75 відсотків становили сирійські документи.