Пара змін в законодавстві та інші речі, про які варто знати - ось що зміниться в Швеції в наступному місяці.

Вакцинація проти Covid-19 буде відкрита для всіх дорослих в Швеції

Порядок вакцинації в Швеції розділений на чотири групи, і в цих групах вакцинація пропонується в першу чергу найстарішим людям. Цей порядок може бути змінений, наприклад, на основі нових досліджень про вакцинах. Ось наказ від 28 квітня:

Фаза 1: Люди, які живуть в будинках престарілих; люди, які мають догляд на дому, і люди, які живуть з ними. Люди, що працюють в медичних установах і закладах по догляду, які мають тісний контакт з людьми з перерахованих вище груп ризику.

Фаза 2: Люди у віці 65-69 років; люди, що знаходяться на діалізі або недавно отримали трансплантацію, і люди, що живуть з ними; люди, які отримують допомогу ЛСС і старше 18 років.

Фаза 3: Люди у віці від 60 до 64 років і всі дорослі віком від 18 до 59 років, які або належать до групи ризику по Covid-19, або відчувають особливі труднощі в проходженні рекомендаціям громадської охорони здоров'я (наприклад, люди з певними труднощами в навчанні або люди, що живуть в соціально вразливих ситуаціях, таких як бездомні). Це включає в себе вагітність в групі ризику.

Фаза 4: Інші дорослі віком 18-59 років, найстарший перший

Більшість регіонів Швеції завершили Фазу 1 і працюють або над Фазою 2, або над фазою 3. Багато регіонів заявили, що планують розпочати вакцинацію Фази 4 в якийсь момент в травні, хоча деякі не планують починати до червня. Ось останнє розклад.

Новий міграційний законопроект Швеції буде направлений до парламенту

Очікується, що шведський уряд представить свою нову пропозицію по міграційного законодавства в парламент на початку травня.

Законопроект, наприклад, робить посвідку на проживання для біженців обмеженим за часом, як правило, а не постійним. Посвідка на тимчасове проживання був нормою в Швеції з 2016 року, але до цього постійні види на проживання були дефолтом з 1984 року.

Він також вводить виключення з вимог щодо змісту сім'ї для громадян Швеції і ЄС / ЄЕЗ, які хочуть привезти свого партнера до Швеції, і полегшує людям, які проживають в Швеції з тимчасового виду на проживання, переїзд членів родини, щоб приєднатися до них. Місцеві пояснюють основні пропоновані зміни, які торкнуться іноземців ТУТ.

Якщо парламент проголосує за цей законопроект, то нові закони повинні вступити в чинності 20 липня 2021 року і замінити чинну і тимчасове законодавство, яке було введено в 2016 році, щоб скоротити безпрецедентну кількість прохань про надання притулку в той час.

Підбурювання до самогубства стає незаконним

Заохочення кого-небудь до самогубства з 1 травня стане кримінальним злочином. Той, хто буде визнаний винним в підбурюванні до самогубства (аж до självmord), ризикує бути замкненим на термін до двох років у в'язниці.

Чи почне Швеція скасовувати обмеження на поширення коронавируса?

Спочатку Швеція була налаштована на скасування обмежень на кількість людей, дозволених на публічних заходах і зборах, а також обмежень по часу відкриття ресторанів 3 травня (після перенесення з 11 квітня), але це знову було відкладено пізніше в квітні.

Агентство суспільної охорони здоров'я в даний час повідомляє, що уряд може почати скасовувати їх в середині травня, причому попередня дата тепер призначена на 17 травня, але все залежить від того, як швидко зменшиться число нових інфекцій в міру того, як все більше людей будуть вакциновані.

Чи можна буде поїхати до Швеції з-за меж ЄС?

Заборона на в'їзд до Швеції для мандрівників, які не входять до ЄС / ЄЕЗ, в даний час діє до 31 травня. Однак в минулому році він кілька разів продовжувався, після того як ЄС вперше припинив всі несуттєві поїздки в блок в березні 2020 року, щоб приборкати поширення коронавируса.

Швеція в цілому відповідає правилам ЄС про заборону на в'їзд, тому, ймовірно, можна очікувати (але не вважати само собою зрозумілим), що вона в кінцевому підсумку скасує цю заборону.

На даний момент часу для цього немає (якщо не брати до уваги 31 травня, який, як ми вже згадували, може бути відкладений), і він цілком може бути скасований для одних країн раніше інших, в залежності від пандемічного ситуації і щеплень.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен заявила в квітні, що вона вважає, що американці, які були повністю вакциновані проти Covid-19, зможуть відвідати ЄС цього літа. Вона не уточнила, які документи їм знадобляться.