Обмеження в вісім чоловік на публічних заходах буде знято не раніше 1 червня, після того як уряд в черговий раз відклав заплановане пом'якшення своїх заходів Covid-19.

"Не дивлячись на те, що ми бачимо невелике скорочення на національному рівні, поширення інфекції все ще знаходиться на високому рівні", - сказав прем'єр-міністр Стефан Левен на спільній прес-конференції в середу. Це означає, що нинішній максимальний ліміт у вісім чоловік на публічних заходах, вперше введений в листопаді, залишається в силі. Це стосується, наприклад, спортивних і культурних заходів, демонстрацій і релігійних служб.

У відповідності з запропонованим послабленням застосовувалися б різні обмеження в залежності від того, чи проводився захід у приміщенні або на відкритому повітрі, з сидячими або стоячими учасниками. Для внутрішніх заходів без призначених місць обмеження за замовчуванням залишиться на рівні восьми, але воно буде збільшено до 50 для внутрішніх заходів з призначеними місцями, до 100 для зовнішніх заходів без призначених місць і до 500 для зовнішніх заходів з призначеними місцями.

Це запропоноване послаблення планувалося ввести в дію з 17 травня, після того як воно вже двічі відкладалося.

Зараз планується, що ці зміни вступлять в силу з 1 червня, але чи станеться це, залежить від поширення інфекції і навантаження на сектор охорони здоров'я.

Левен сказав, що коли це станеться, це буде "перший крок в роботі уряду по адаптації і коригування обмежень у міру того, як дозволить ситуація".

"Якщо всі будуть слідувати тим обмеженням і рекомендаціям, які існують, і якщо щеплення пройдуть так, як повинні, то цілком ймовірно, що у вересні ми повернемося до більш нормального ситуації", - сказав він.

Було оголошено, що з 1 червня ресторани, бари та паби зможуть відкриватися до 10.30 вечора, на дві години пізніше поточного часу закриття о 8.30 вечора. Знову ж таки, це залежить від рівня інфекції в той час.

А з 1 червня рекомендації Агентства суспільної охорони здоров'я також будуть в невеликій ступені скориговані. Директор агентства Йохан Карлсон заявив, що на даний момент рекомендації щодо критих і відкритих літніх таборів, спортивних матчів і змагань будуть зняті, але всі інші рекомендації залишаться колишніми.

Це означає, що широку публіку як і раніше будуть закликати працювати з дому, якщо у них є така можливість, обмежувати соціальні контакти невеликим тісним колом і носити маски для обличчя в громадському транспорті в годину пік, серед іншого.