Як це працює, якщо я отримаю одну дозу (першу або другу) в іншій країні, я все одно отримаю сертифікат на вакцину і буду як і раніше вважатися вакцинованих по шведськими правилами?

Транскордонна координація вакцин все ще перебуває на ранній стадії, тому це питання і багато інших до сих пір офіційно не вирішені.
Місцевий житель запитав державного епідеміолога Швеції Андерса Тегнелла, що він думає про комбінуванні доз вакцин в країні і за кордоном, і той відповів, що "теоретично це можливо", але в даний час неясно, яка міжнародна документація буде прийнята.

"Звичайно, це також створює проблеми, тому що вам потрібна документація з першої країни про те, що ви дійсно отримали першу дозу чогось, перш ніж вони зможуть дати вам другу", - сказав він.

Він сказав, що координаційна робота, що проводиться між країнами Європейського Союзу навколо пропуску вакцини з зеленим цифровим сертифікатом, ймовірно, дасть деякі відповіді на це питання.

"У цій роботі також піднімаються такі проблеми, і я думаю, що це прояснить, як ми можемо передати, гарантуючи якість, як вакцини даються в одній країні, щоб ми могли побачити це в другій країні", - сказав він. - Але, на жаль, ми ще не зовсім там. "

Читач також запитав, чи є можливість, якщо хтось отримає першу вакцину в іншій країні, запросити другу дозу тієї ж вакцини після прибуття до Швеції.

Тегнелл сказав, що рішення про те, яку вакцину використовувати, буде прийматися регіоном або особою, що робить щеплення, на основі наданої ним інформації.

"Потім вони приймуть рішення про те, яка друга доза є найбільш придатною для вас в Швеції, або, можливо, людина буде настільки не впевнений в першій дозі, що вони можуть рекомендувати вам отримати дві дози", - сказав він. "Тому на даному етапі це буде вирішуватися на індивідуальному рівні."

Вакцина повинна бути безкоштовною для всіх, хто живе в Швеції, навіть для людей без person або samordningsnummer. Однак відсутність шведського ідентифікаційного номера може означати, що з вами не зв'яжуться, коли вакцина буде доступна. Ви повинні намагатися бути в курсі інформації з вашого регіону і по можливості записуватися до лікаря, щоб знати, коли прийде ваша черга.