Шведська знаменитість Грета Тунберг вирішила розібратися з тим, що люди планети споживають в їжу.  У нещодавно опублікованому відео Тунберг за допомогою тактики залякування, яку вона раніше успішно використовувала в своїх пророцтвах про те що насувається кліматична катастрофа, закликає змінити звички в їжі.

У фільмі звучить сумна зловісна музика і чергуються сцени, де Грета гладить милих тварин, з кадрами з лісового і сільського господарства. Вона перераховує ряд хвороб і стверджує, що 75 відсотків усіх хвороб людей виходять від тварин.

У минулому Тунберг в основному зосереджувала свій гнів на промислових викидах. У новому відео вона пояснює, що її наступна мета - змінити спосіб виробництва і споживання продуктів харчування в світі.

«Кліматична криза, екологічна криза і криза здоров'я - все це взаємопов'язано. Те, як ми виробляємо їжу, як вирощуємо тварин, щоб їх з'їсти, використовуємо землю для вирощування сільськогосподарських культур, щоб нагодувати тварин. Якщо ми не змінимося, то і грунт, і їжа закінчаться... Перехід на рослинну дієту може скоротити викиди вуглекислого газу на вісім мільярдів тонн щорічно», - стверджує вона в відео.

В інтерв'ю BBC в 2019 році батько Грети Тунберг сказав, що сім'я стала веганскої не для того, щоб врятувати клімат, а щоб врятувати психічне здоров'я своєї дочки. Адже та кілька разів відмовлялася від їжі і ховалася від зовнішнього світу, що призвело до того, що вона пропустила більшу частину навчання в школі.

Коли Грета нарешті домоглася свого, і сім'я перестала їсти м'ясо, то батько помітив, що у дочки раптово з'явилося більше енергії. Це призвело до того, що сім'я щиро підтримала її гучну шкільну страйк за клімат.

У той же час експерти застерігають від веганскої дієти, особливо по відношенню до дітей і молоді, оскільки високий ризик того, що вони не отримають необхідних організму поживних речовини. А це в свою чергу може привести як до фізичних захворювань і травм, так і до зниження інтелекту.