У перші шість місяців цього року 37 934 особи отримали шведське громадянство. За цей же час, згідно зі статистикою Шведського міграційної ради, 45 340 осіб зробили перший крок на шляху до набуття шведського паспорта - отримали дозвіл на проживання.

Цього року шведське громадянство отримали 37 934 особи, з яких чоловіків трохи більше, ніж жінок. Як і всі останні роки, найбільшу групу серед цих нових громадян становлять сирійці - 11 101 особа. На другому місці афганці (1 901), на третьому - сомалійці (1 701).

Протягом першого півріччя 45 340 осіб з різних підстав отримали дозвіл на проживання в Швеції. Тут так само чоловіки в більшості.

Майже половина - 20 515 осіб - отримали дозвіл на проживання по роботі. Інші категорії: родинні зв'язки (12 710 осіб), притулок (5 635), студенти (3 595) і громадяни інших країн Європейської економічної зони (2 885).

У шведському уряді намагаються приховати від населення інформацію про триваюче заселення країни біженцями з Близького Сходу і Африки.

Так, міністр юстиції Швеції Морган Йоханссон переможно пише в своєму Твіттері, що кількість прохачів притулку в Швеції «знаходиться на найнижчому рівні з 1996 року». Але його тут же звинуватили в тому, що він вводить громадян в оману, не згадавши ефект пандемії і все ще дуже велику кількість виданих дозволів на проживання.

«Морган Йоханссон в своєму повідомленні згадує тільки осіб, які шукають притулку, але не згадує їх родичів, він не згадує, що велика частина трудової імміграції - це замаскована імміграція, злочинність і шахрайство. Морган бреше», - пише мережеве видання Petterssons.